Suomen tavaraviennin arvo laski 5,5 prosenttia vuonna 2024 Tullin ennakkotietojen mukaan. Vienti oli arvoltaan 72,2 miljardia euroa. Koneiden ja kemian viennit laskivat viime vuonna eniten, mutta sähköteknisten tuotteiden vain prosentin. Toivottavasti presidentti Trumpin tulevat vientitullit eivät pilaa myös suomalaisyritysten kasvanutta Yhdysvaltain vientiä.
Suomen vienti oli viime vuonna heikossa hapessa hintatason takia. Viennin volyymilasku oli 3,5 prosentin olikin hieman suurempi kuin vuotta aiemmin, jolloin volyymi laski 2,7 prosenttia. Tuonnin arvo väheni 3,3 prosenttia edeltävään vuoteen verrattuna. Tuonnin volyymi väheni 2,8 prosenttia ja tuontihinnat laskivat 0,6 prosenttia. Tavaratuonti oli arvoltaan 74,3 miljardia euroa.
Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden viennin heikko viennin arvo sekä energiatuotteiden viennin arvon väheneminen vaikuttivat osaltaan tavaroiden kokonaisviennin arvon laskuun. Myös viennin ja tuonnin välinen kauppatase oli ennakkotietojen mukaan 2,1 miljardia euroa alijäämäinen vuonna 2024.
EU-maiden kanssa käyty kauppa oli alijäämäistä 1,5 miljardia euroa vuonna 2024. EU-maiden ulkopuolisten maiden kaupassa kauppataseen vajetta kertyi vähemmän, 590 miljoonaa euroa. Edeltävän vuoden 2023 kauppataseen alijäämä oli maltillisempi, 488 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2022 kauppataseen vaje oli peräti 10,6 miljardia euroa. Kauppatase on ollut alijäämäinen vuodesta 2011 lähtien.
Kiina oli vuonna 2024 suurin alijäämämaa ennakkotietojen mukaan, vajetta kertyi 3,8 miljardia euroa. Myös kauppa Norjan ja Saksan kanssa oli vahvasti alijäämäistä. Ehdottomasti suurin ylijäämämaa oli Yhdysvallat, kauppa oli 3,2 miljardia ylijäämäistä. Myös Alankomaiden, Belgian ja Iso-Britannian kanssa käyty kauppa oli reilusti ylijäämäistä.
Ennakkotietojen mukaan viennin arvoa vuonna 2024 kasvatti eniten kemian teollisuuden tuotteiden vienti. Näistä tuotteista farmaseuttisten tuotteiden vienti kasvoi eniten, 23,4 prosenttia. Myös muiden kemiallisten tuotteiden vienti nousi. Metsäteollisuuden tuotteista paperin ja pahvin (+1,2%) sekä puutavaran (+3,1%) vienti kasvoi, mutta paperimassan vienti väheni 5,8 prosenttia.
Teollisuuden koneiden ja laitteiden vienti väheni 7,6 prosenttia ja sähköteknisten koneiden ja laitteiden viennin yhden prosentin. Energiatuotteiden viennin arvo laski neljänneksen ja metalliteollisuuden tuotteiden viennin arvo väheni 3,1 prosenttia. Myös kuljetusvälineiden vienti laski reippaasti edellisvuoteen verrattuna.
Tuonnin arvo laski lähes kaikissa arvoltaan merkittävissä tavaraluokissa, mutta farmaseuttisten tuotteiden tuonti kasvoi hieman. Muiden kemianteollisuuden tuotteiden tuonti väheni. Energiatuotteiden tuonnin arvo laski ennakkotietojen mukaan 8,7 prosenttia. Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonti väheni 0,7 prosenttia ja sähkökoneiden ja laitteiden 5,8 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotteiden tuonti laski myös paitsi kuparin tuonti, joka kasvoi 27,4 prosenttia.
Ruotsi nousi suurimmaksi vientimaaksemme vuonna 2024 ennakkotietojen mukaan. Viennin arvo oli lähes samalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin (-0,1%). Toiseksi suurin oli Saksa oli lähes yhtä suurella osuudella, 11,2 prosentilla. Viennin arvo Saksaan kasvoi aavistuksen, 0,8 prosenttia.
Sen sijaan viennin arvo Yhdysvaltoihin vuonna 2024 laski 17,9 prosenttia ja maa oli kolmanneksi suurin vientimaa 9,7 prosentin osuudella. Yhdysvallat nousi suurimmaksi kauppakumppaniksi viennissä ja toivoa sopii ettei USA:n uuden presidentti Trumpin tuontitullit estä suomalaistuotteiden vyöryä Yhdysvaltain markkinoille. Onneksi muutamat yritykset kuten latauslaitevalmistaja Kempowerilla ja Vaisalalla on Nokian lisäksi omaa valmistusta myös Yhdysvalloissa.
Lisää: Tullin 6.2.2024 ennakkotiedote vuoden 2024 viennistä ja tuonnista (LINKKI)
Kuvituskuva: Nokia