
Oulun yliopiston ja VTT:n 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Sen ensimmäinen asiakas on Tambest, joka kehittää uudenlaista luodinkestävää lasia, joka on häiriösuojattuja myös RF-signaaleilta.
Oulun yliopiston ja VTT:n uusi 6G-testikeskus mahdollistaa simuloimalla vasta 2030-luvulla käyttöönotettavien uusien langattomien radioverkkojen simuloinnin langattoman. Ensimmäisenä kokeiltiin tamperelaisen Tambestin luodinkestäviä laseja, joissa on mukana signaalin häiriönsietosuojaus. Estämistä auttaa, kun tiedetään korkeiden taajuusien signaalien eteneminen erilaisten lasirakenteiden läpi.
’’Lasien vaimennusmittauksia tehtiin radiokaiuttomassa EMC-kammiossamme taajuusalueilla 500 MHz – 50 GHz. Tutkittavana oli 12 erilaista luodinkestävää ja EMI-suojattu lasinäytettä, kertoo testikeskuksen tutkimusjohtaja Hannu Nikurautio Oulun yliopistosta.

6G-testikeskuksen tutkimuksen painopisteenä ovat kaksikäyttöiset teknologiat, joita hyödynnetään sekä siviili- että puolustussektoreilla.
Keskus on osa Naton tutkimusohjelman DIANA-verkostoa. Kuten nyt Tambestin tapauksessa, keskus tarjoaa yrityksille osaa palveluista myös suoraan.
Tambestin lasimateriaalien läpäisytestit onnistuivat ja myös keskuksen testaajat oppivat ja saivat käyttöönsä tärkeitä tuloksia lasituotteiden kehittämiseen. Yrityksellä on tehdas Forssassa ja lasinjalostuksen juuret ulottuvat 40 vuoden taakse.
’’Tuotteemme soveltuvat sotilasajoneuvoihin ja rakennuksiin, sotilasveneisiin, kriittisten siviilirakennusten ja yhteiskunnallisen infran suojaukseen. Lisäksi käyttöä on erikoisajoneuvoissa kriisialueilla’’, kertoo Tambestin toimitusjohtaja Joni Kaski.
Tambestillä on myös tuotekehitysosasto, joka pyrkii kehittämään uusia tuotteita, jotka nostavat lasin jalostusarvoa ja luovat täysin uusia käyttömahdollisuuksia.
’Tutkimme ja kehitämme mahdollisimman ohuita ja kevyitä luodinsuojalaseja, signaalisuojalaseja ja räjähdyksen paineaaltoa vastaan soveltuvia laseja sekä niiden eri yhdistelmiä. Lisäksi voimme täydentää tuotteita PDLC-älykalvolla, murtosuojaluokitettuna, taivuttaa niitä muotoon tai lisätä lämmityslasiin niin maa-ajoneuvoissa kuin veneissäkin, jatkaa Tambestin Kaski kertoo.
Oulun yliopiston ja VTT:n yhteistyössä toteuttama 6G-testikeskus tarjoaa optimoidun ympäristön seuraavan sukupolven langattomien teknologioiden kehittämiseen ja testaamiseen, evaluointiin, todentamiseen ja validointiin. Keskuksen testiverkkoinfrastruktuuri kattaa laajasti 5G- ja 6G-teknologiat sekä O-RAN-, AI-RAN-, 3GPP-, CONVERGE- ominaisuudet tutkimukseen.
Lisää: Oulun 6G-testikeskus (LINKKI) ja Tambestin ballistiset lasiratkaisut (LINKKI)
Kuvat: Oulun yliopisto